Bland mamseller och piprensare

Under en digital visning får du besöka slottsköket på Ulriksdal. Det blir en specialkväll om livet som tjänstefolk – från Karl XV:s tid till Gustaf VI Adolf.

Visningen är en direktsändning och du är välkommen att ställa frågor under programmet.

Många av oss har nog sett den engelska tv-serien Downton Abbey och skildringen av livet bland herrskap och tjänstefolk.

Hur såg det ut för personalen på ett svenskt kungligt slott? På Ulriksdals slott hittar vi spår av 150 års historia från de som tjänstgjorde bakom kulisserna, från Karl XV:s 1850-tal fram till Gustaf VI Adolfs moderna tid på 1970-talet.

Vad gjorde en mamsell? Behövdes en piprensare? Slottspedagogerna Caroline Edman och Jonas Rosin bjuder in er till en speciell kväll i slottets köksregioner.

Jonas Rosin och Caroline Edman är slottspedagoger inom Kungliga Hovstaternas publika verksamhet. De är också rösterna bakom podden Slott & Krona.

Digital visning

Temakvällen hålls via Youtube Live. Du behöver inte ha ett eget konto för att se livesändningen, men om du vill kommentera eller ställa frågor behöver du vara inloggad på ett Google-konto, du kan skapa ett konto här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till visningen kommer via mejl en vecka innan programmet.

Toppbilden: I Ulriksdals slottskök. Foto; Solna stads bildarkiv

Följ med Caroline Edman och Jonas Rosin in i slottsköket på Ulriksdal. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Visning, Föredrag