De kungliga parkerna
Upptäck de kungliga parkerna! Här möts natur och kultur, historia och nutid. Parkerna är öppna året om, dygnet runt.
De kungliga parkerna i Stockholm och Mälardalen är öppna året om, dygnet runt. Miljöer som erbjudit både rekreation och mötesplatser i århundraden.
"Jag vill varmt rekommendera parkerna som omger flera av de kungliga slotten. Där möts natur och kultur, historia och nutid – där kan både stora och små har roligt och leka fritt på egna upptäcktsfärder"
Citatet är Kronprinsessans, i Kungliga slottens sommartidning 2019.
Parker med karaktär
De kungliga parkerna erbjuder en variation av parkideal och historia. Exempelvis är Hagaparken skapad, på uppdrag av Gustav III, i den fria engelska parkstilen och på världsarvet Drottningholm ser vi en variation av strikt barockträdgård, engelsk park och 1700-talets boskékvarter.
I parkerna, inte minst Kungliga Djurgården, Drottningholm och Ulriksdal, finns även skulpturer och historiska byggnader att upptäcka. Appen 'Kungliga promenader' guidar dig genom historien i de flesta kungliga parker.
Med parkernas olika karaktär finns något för alla; Havsutsikt vid Tullgarn. Skärgårdsmiljö på Fjäderholmarna. Dramatisk natur vid Strömsholm. Ekskogar i Gripsholms Hjorthage. Läs mer om respektive parkområde i faktarutan på sidan.
Populärt rekreationsområde
Vår mest besökta park är Kungliga Djurgården, som sedan sekler tillbaka är stockholmarnas populäraste rekreationsområde. Här finns också flera av Stockholms främsta sevärdheter.
Södra och Norra Djurgården mäter tillsammans runt 1000 hektar. Det är nästan tre gånger så stort som Central Park i New York och sju gånger större än Londons Hyde Park. Bara strandpromenaden runt Södra Djurgården är en mil lång och inbjuder både till långpromenader och löprundor. Med andra ord, gott om utrymme. Via Folke Bernadottes bro finns nya möjligheter att promenera via museiparken till Rosendals slott, eller tvärtom.
Kungliga Djurgården är även plats för flera av landets minnesmonument och här skapas en skulpturpark genom Prinsessan Estelles stiftelse.
Toppbilden: Djurgårdsbrunnskanalen. Foto: Jonas Brog