Utställning Tecknings- tävlingen Den tänkande handen

Vårutställningen Den tänkande handen är en årligen återkommande stipendietävling för unga tecknare. De nominerade 2022 och deras verk presenteras här i ett digitalt galleri perioden 23 april till 23 juni 2022.

Kära konstvänner!

Det har blivit något av ett vårtecken att hälsa välkommen till teckningstävlingen Den tänkande handen.

Tävlingen arrangeras i år för sjätte gången. Och det gläder mig mycket, att på det här sättet få möjlighet att uppmärksamma och uppmuntra unga personer i början av sina konstnärskarriärer.

Min farfar, kung Gustaf VI Adolf, var genuint konstintresserad. Bland annat stödde han, under många år, Nationalmuseums teckningstävling ”Unga tecknare”. Den tävlingen har varit en viktig inspirationskälla för Den tänkande handen.

Under några år nu har de tio nominerade konstnärernas verk visats digitalt. Det fortsätter vi med i år. På det sättet hoppas jag att fler, runtom i vårt land, ska få möjlighet att ta del av den här fina utställningen.

Jag önskar dig varmt välkommen till Den tänkande handen!

H.M. KONUNGENS STIPENDIETÄVLING vänder sig till unga tecknare inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område. Tio tävlingsdeltagare nomineras varje år av en urvalskommitté utsedd av Konstakademien och inbjuds att ställa ut sina tävlingsbidrag i en vårutställning. Stipendietävlingen och utställningen är ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Konstakademien.

NOMINERADE 2022 är Kayo Mpoyi, Simon Persson, Erik Gustafsson, Felix Christiansson, Gabriel Gabriel Garble, Hilda Hildoria LarssonMåns Palmberg, Stina Eldsten, Pontus Johansson, och Selma Morshedi, som alla bidrar med ett flertal verk.

Klicka på respektive nominerads namn eller verk nedan för att komma till konstnärens sida och se samtliga tävlingsbidrag!

EN JURY utser tre av de tio nominerade till ett stipendium om 100.000 kr vardera. Juryn består av H.K.H. Prins Carl Philip, Isabella Nilsson, Ständig sekreterare vid Konstakademien, Ledamöter av Konstakademien; konstnär Annette Senneby, konstnär Leif Elggren och arkitekt Petra Gipp. Årets stipendievinnare utses senare i maj.

DEN TÄNKANDE HANDEN 2022
VISAS DIGITALT 23 APRIL TILL 23 JUNI

I den Bernadotteska familjen har det i varje generation funnits kulturellt engagemang med viljan att stödja dem som arbetar med konst. Här vill vi särskilt lyfta fram Gustaf VI Adolf som var med och grundade Nationalmusei vänner 1911 och vars mångåriga stöd till Nationalmuseums teckningstävling 'Unga tecknare' har varit en avgörande inspirationskälla för teckningstävlingen 'Den tänkande handen'. Att använda sin ställning för att uppmärksamma, hjälpa och stödja unga konstnärer var en självklarhet för gamle kungen och är det även för vår nuvarande Kung liksom för Prins Carl Philip som ingått i juryn för stipendietävlingen sedan starten 2017.